Les contrasenyes són la clau que obre la porta al teu món digital. La seguretat de les teves dades personals, comptes bancaris, informació confidencial i la teva identitat en línia depenen, en gran mesura, de la qualitat i la robustesa de les claus d’accés que tries.

Per això és vital que, com a usuari, sàpigues crear i protegir contrasenyes fortes i capaces de fer front a possibles atacs informàtics.

La recepta per a una contrasenya perfecta

  • Ha de tenir 8 caràcters com a mínim, entre majúscules, minúscules o símbols. Com més llarga sigui, més difícil serà d’esbrinar. Posa-ho encara més complicat als pirates evitant l’ús de paraules que apareguin al diccionari. A l’hora de recordar les teves claus, les regles mnemotècniques seran les teves millors aliades.
  • El nom del gos, la data de casament, el clàssic “12345” o el dia que vas néixer seran els primers codis que els pirates introduiran per intentar accedir als teus comptes. Has de ser creatiu i original. Basa’t en alguna frase que només tingui sentit per a tu i construeix un codi únic afegint-hi caràcters especials.
  • No comparteixis les teves contrasenyes amb ningú. Si ho fas, estaràs cedint les claus de la teva privacitat a d’altres. Una clau que saben dues o més persones ja no és un secret.
  • Què passaria si perdessis una clau mestra que obrís alhora casa teva, el teu vehicle, la teva bústia de correu i la teva oficina? Si utilitzes només una contrasenya, estàs corrent el mateix risc. Si et pirategen la contrasenya que reutilitzes per a tots els teus comptes, tot el teu món virtual estarà en perill. Per evitar-ho, utilitza una contrasenya diferent per a cada servei. Para atenció especial a assegurar una única contrasenya per al correu electrònic, ja que serà la principal via per restaurar les teves altres contrasenyes en cas que faci falta.

Incrementa la teva seguretat encara més

  • Verificació en dos passos. Per molt complexa que sigui, una contrasenya es pot robar d’una manera o un altre. Per això, alguns serveis trien afegir un doble factor d’autenticació per verificar la identitat de l’usuari. Amb aquest sistema, a més de la contrasenya, cal introduir un codi únic per poder entrar. Generalment, aquest codi s’envia al telèfon mòbil a través d’un SMS, cosa que dificulta molt l’accés il·legítim als teus perfils.
  • Utilitzar gestors de contrasenyes. És l’opció més segura per emmagatzemar les teves claus d’accés. Aquestes aplicacions les guarden de manera xifrada i protegides amb una contrasenya única, una clau mestra que dona accés a totes. Per això, abans d’utilitzar aquest tipus de serveis, assegura’t que la teva contrasenya és robusta i segura. A més, es recomana fer còpies de seguretat del fitxer de claus, per evitar perdre les contrasenyes emmagatzemades.
  • Preguntes de seguretat. Encara que cada vegada s’utilitzen menys, alguns serveis ens deixen respondre a una sèrie de preguntes de seguretat per recuperar la nostra contrasenya. Aquestes preguntes acostumen a ser tan simples que qualsevol persona coneguda o que hagi indagat a les nostres xarxes socials les podria respondre. On van néixer els teus pares? Com es deia la teva primera mascota? Per a més seguretat, troba una resposta enginyosa que sigui fàcil de recordar però que només tu puguis conèixer.