Avui dia, el telèfon mòbil és una petita gran porta d'entrada a tot el nostre món digital. Amb aquest aparell podem accedir a la nostra informació més sensible i confidencial, tant financera com personal. Els ciberdelinqüents ho saben, i per això també dirigeixen els atacs cap a aquests dispositius. És important aprendre a augmentar la seguretat amb aquests simples consells:
Protegint l'accés amb mecanismes de bloqueig automàtics, ajudaràs a mantenir el teu mòbil més segur quan tu no l'estiguis utilitzant. A més, si perds el telèfon, aquesta mesura impedirà que persones alienes tinguin accés a la informació que conté. Pots utilitzar un patró, un PIN i/o configurar el reconeixement biomètric per als dispositius que ho permetin.
És indispensable que el sistema operatiu del teu smartphone, sigui Android o iOS, estigui actualitzat amb l'última versió disponible per evitar i corregir vulnerabilitats de seguretat. Perquè no t'oblidis de fer-ho, pots configurar l'actualització automàtica d'instal·lació de noves versions. Aquesta recomanació no només s'aplica al sistema operatiu, sinó també a totes les apps instal·lades al teu mòbil.
De vegades oblidem que un smartphone és com un petit ordinador de butxaca i que pot patir els mateixos ciberatacs que qualsevol altre dispositiu. Per prevenir-ho, és recomanable que instal·lis i mantinguis actualitzat un antivirus per protegir la teva informació personal i confidencial.
Assegura't de fer-ho des de les botigues oficials: Play Store per a Android, App Store per a iOS i AppGallery per a Huawei, encara que això no vol dir que totes les apps disponibles a través d'aquestes botigues siguin segures o adequades per a la teva privacitat. Has de prestar atenció als termes i les condicions que sol·licita cada app,i valorar si estan justificats o són excessius per a les funcionalitats que ofereix l'app.
Aquí pots consultar tot el que has de tenir en compte abans d'instal·lar qualsevol app.
A l'aeroport, a l'hotel, al bar o al carrer…, cada dia és més fàcil trobar xarxes Wi-Fi públiques que permeten a qualsevol usuari connectar-se a internet.
Tot i que et permetin sortir d'un entrebanc si no tens dades al mòbil, cal prendre certes precaucions: Per exemple, si decideixes utilitzar-les, evita accedir a serveis en què hagis d'introduir les teves dades personals o confidencials (banca en línia, compres per internet, accés al correu electrònic, etc.). Les xarxes Wi-Fi públiques podrien estar compromeses i, per tant, les teves dades podrien ser interceptades pels ciberdelinqüents.
A més de servir-te per recuperar la teva informació en cas de pèrdua o robatori del mòbil, també estaràs protegint totes les teves dades davant d'infeccions de malware (especialment les de ransomware, que xifren el contingut dels fitxers i et demanen un rescat en bitcoins si vols recuperar la informació).
Amb la teva còpia de seguretat, aquest “segrest” de la teva informació no t'arruïnarà el dia, ja que tindràs la teva informació assegurada en un altre dispositiu o al núvol.
Si has seguit el primer consell, aplicant un bloqueig d'accés al teu mòbil com un patró o PIN i fins i tot un reconeixement biomètric addicional, serà més difícil que qualsevol persona accedeixi al teu dispositiu i a la informació que conté. Fins i tot així, és recomanable que el bloquegis a distància.
Per fer-ho, és important que sàpigues quin és el número de l'IMEI del teu dispositiu: Amb aquest número pots demanar el bloqueig del mòbil al teu operador, i també et facilitarà el fet de poder presentar una denúncia a la policia.
Consulta aquí com actuar.