La campanya de la declaració de la renda, que comença el 3 d'abril, no passa desapercebuda i dona l'espai oportú perquè els ciberdelinqüents intentin dur a terme els seus atacs per a accedir a informació personal i bancària. Entre els principals perills, destaquen els fraus per correus de phishing, SMS de smishing, trucades fraudulentes… Qualsevol d'aquestes vies pot ser perillosa. Per prevenir un possible frau i minimitzar els riscos, és molt important que extremis les atencions i que segueixis els suggeriments que proposa CaixaBank perquè puguis identificar si estàs sent víctima d'un frau.
Com sé si estic sent víctima d'un frau?
1. Revisa sempre el remitent des d'on t'arriba la informació: Moltes vegades el domini és semblant però no el mateix. Això ens pot portar a confusió i, per no fixar-nos-hi, podem caure en l'estafa. Per exemple, el domini oficial de l'Agència Tributària és aeat.es. Els ciberdelinqüents poden crear-ne un de molt semblant, com ara aeatr.es. Davant el dubte, assegura't de quin és el web oficial i tecleja'l directament al navegador sense fer servir enllaços de correus o SMS sospitosos.
2. Sospita si t'estan sol·licitant informació bancària: L'Agència Tributària o qualsevol altra entitat mai no et sol·licitarà informació confidencial, econòmica o personal. Dubta sempre de correus o SMS que et sol·licitin dades bancàries.
3. Comprova el canal i el contingut del missatge: L'Agència Tributària només utilitzarà el correu electrònic o SMS per informar-te de l'estat de la teva declaració o per avisar-te si tinguessis una notificació a la teva seu electrònica. Demana't si l'Agència Tributària o qualsevol altra entitat et sol·licitarien informació confidencial, econòmica o personal per aquest mitjà.
4. Fixa't en el to del missatge: Observa amb deteniment com està escrit el missatge, ja que les faltes d'ortografia són un signe clar que el missatge pot ser fraudulent. Fins i tot així, cada vegada abunden més els correus falsos correctament redactats. També solen intentar crear sensació d'urgència o d'importància per incentivar-nos a caure en el frau.
5. Revisa si hi ha arxius adjunts o enllaços: Els missatges fraudulents acostumen a anar acompanyats d'arxius adjunts o tenen enllaços com a esquer de la seva estafa. No obris mai cap enllaç o document sospitós. L'Agència Tributària mai adjunta arxius amb suposades factures o un altre tipus de dades.
6. Si et contacten via telefònica: Hi ha ciberdelinqüents que poden utilitzar tècniques d'engany avançades per ocultar el seu número real darrere d'un de legítim. Recorda que ni l'Agència Tributària ni cap altra entitat legítima et trucaran per telèfon sol·licitant les teves dades personals o financeres ni tampoc et contactaran per aquest mitjà. Si necessites comunicar-te amb ells, pots trucar-los als telèfons que indiquen a la seva pàgina web oficial.
I si detectes operacions sospitoses en el teu compte o has facilitat les teves dades en el que creus que és una campanya de frau, contacta immediatament amb el teu gestor d'oficina o truca al servei d'atenció al client 24 h 93 887 25 25 / 900 40 40 90 o, si ets a l'estranger, al +34 938 87 25 25.