
Una tècnica d'intel·ligència artificial
La tecnologia deepfake és una tècnica d'intel·ligència artificial que combina les paraules 'deep learning' (aprenentatge profund) i 'fake' (fals).
Els deepfake són arxius de vídeo, imatge o veu manipulats mitjançant software d'intel·ligència artificial, de manera que semblin autèntics.

Són arxius de vídeo, imatge o veu manipulats amb intel·ligència artificial perquè semblin autèntics.
Els deepfakes suposen una amenaça perquè poden ser utilitzats per perpetrar fraus sofisticats. Per exemple, per simular un vídeo d'un alt directiu o CEO anunciant notícies falses o, fins i tot, causar fluctuacions al mercat de valors.
Per tant, és crucial estar informat, ser crític amb el contingut multimèdia que consumim i saber com detectar un possible deepfake.
Com detectar un potencial deepfake
Detectar un deepfake no és senzill, a causa de la sofisticació de la tecnologia, però hi ha alguns senyals que ens poden ajudar a sospitar:
- Cara i cos: Els deepfakes se solen centrar en la cara, per la qual cosa, si el cos sembla desproporcionat o mal alineat, és un senyal per sospitar.
- Nombre de parpellejos: Els deepfakes sovint tenen dificultats per replicar el parpelleig natural dels ulls. És a dir, si en el vídeo, el personatge no parpelleja prou, podria ser una indicació de falsedat del vídeo.
- Detalls facials i de la pell: En vídeos deepfake, les vores de les imatges poden ser borrosos, la pell pot semblar massa llisa o arrugada, i les expressions facials poden ser entretallades o poc naturals.
- Verificació de fonts: Si un vídeo o qualsevol contingut prové d'una font no verificada o poc fiable, hem de sospitar sobre la seva legitimitat.
- Extensió del vídeo: Els deepfakes solen ser vídeos curts. Per tant, si el vídeo és llarg, serà més probable que sigui legítim.
- Software de detecció de deepfakes: Per a processos que requereixen una verificació més minuciosa, es pot recórrer a solucions de detecció de deepfakes. Cal indicar que cap solució tecnològica podrà garantir al 100 % la legitimitat d'un vídeo o no.
És important recordar que cap d'aquests senyals és definitiva per si sola. La millor defensa contra els deepfakes és una combinació de conscienciació i cert escepticisme, sentit comú davant determinats continguts i sobretot revisar altres fonts, abans de donar per bons els missatges que puguin aparèixer en els vídeos.
Si creus que pots ser víctima d'una estafa, contacta amb nosaltres com més aviat millor
Truca'ns al 93 887 25 25 o al 900 40 40 90