Retencions en la nòmina: exempcions i mínims
Cada nòmina inclou un sistema de retencions mensuals, que es reflecteixen a l'apartat de “Deduccions”, en què apareix l'IRPF. Tanmateix, no tots els salaris estan subjectes a aquestes retencions. Fins al 2024, els sous que no assolien els 15.876 euros anuals estaven exempts de retencions a l'IRPF. Amb l'increment de l'SMI el 2025 a 16.576 euros bruts anuals, i atès que el Ministeri d'Hisenda ha decidit no ajustar el límit exempt de l'IRPF a aquesta pujada, els treballadors que perceben l'SMI ara hauran de tributar per la diferència entre ambdós imports, és a dir, per 700 euros anuals
Cal tenir en compte que la reducció bàsica per a una persona soltera de menys de 65 anys és de 5.550 euros. Per tant, si cobra 40.000 euros, és com si n'hagués guanyat 34.450. També s'aplicarà aquest mínim en tributacions conjuntes, independentment de les situacions personals de cada cònjuge. Si l'edat és superior a 65, el mínim puja a 6.700 anuals. I si supera els 75, aquesta quantitat va fins als 8.100. Així ho explica l'article 57 de la Llei de l'IRPF.
A més, també s'apliquen mínims de deducció per cada descendent de menys de 25 anys que visqui amb el contribuent, no tingui rendes anuals (ni exemptes) superiors a 8.000 euros i no hagi presentat declaració amb rendes superiors a 1.800 euros. Aquests mínims seran de 2.400 euros anuals pel primer, 2.700 pel segon, 4.000 pel tercer i 4.500 pel quart i següents. Finalment, si el descendent té menys de tres anys, se situa en 2.800.
També hi ha mínims per ascendents, que se situa en 1.150 euros anuals, sempre que siguin majors de 65 anys o tinguin discapacitat, sempre que estiguin en compliment de condicions similars als descendents. Quan siguin majors de 75 anys, aquest mínim passarà a ser de 2.550 euros anuals.
Finalment, també s'apliquen mínims per discapacitat, tal com indica l'article 60 de la Llei de l'IRPF:
El mínim per discapacitat del contribuent serà de 3.000 euros anuals i 9.000 si la seva minusvalidesa és igual o superior al 65%. Aquest mínim augmentarà 3.000 euros més quan el contribuent hagi d'acreditar ajuda de terceres persones, mobilitat reduïda o un grau de minusvalidesa igual o superior al 65%. Aquesta situació també s'aplicarà als seus ascendents o descendents amb discapacitat, si n'hi ha.
Novetats de cara al 2025
Com a novetat de cara al 2025, el salari mínim interprofessional (SMI) ha augmentat a 1.184 euros mensuals en catorze pagues, beneficiant uns 2,4 milions de persones. Tanmateix, el Ministeri d'Hisenda ha decidit no ajustar el límit exempt de l'IRPF a la pujada de l'SMI, cosa que implica que alguns treballadors que abans estaven exempts de retencions, ara hauran de tributar. Això afectarà especialment aquelles persones amb ingressos propers al nou SMI, que podrien veure reduïda la seva nòmina neta a causa de les retencions aplicades.
A més, s'han introduït modificacions en els trams de l'IRPF, amb una lleu reducció en els tipus impositius per a les rendes mitjanes i baixes. Aquestes modificacions pretenen alleujar la càrrega fiscal dels treballadors amb ingressos inferiors a 35.200 euros anuals, augmentar el llindar de tributació i reduir l'impacte de l'impost sobre els salaris més ajustats.
D'altra banda, els autònoms també experimentaran canvis, amb una actualització en els trams del nou sistema de cotització basada en ingressos reals. Aquest ajust permetrà que molts professionals redueixin la seva càrrega fiscal, encara que l'Agència Tributària reforçarà els controls per evitar discrepàncies entre ingressos declarats i retencions aplicades.
Finalment, en les deduccions familiars, s'han ampliat els mínims per descendents i ascendents a càrrec, així com les deduccions per a famílies nombroses i persones amb discapacitat. Aquestes mesures pretenen compensar l'impacte de l'IRPF a les llars amb més càrregues familiars i fomentar el suport a col·lectius vulnerables. Pots consultar detalladament les novetats a la normativa de 2025 de l'agència tributària.
Ara que ja saps més sobre l'IRPF i les seves retencions, estigues al dia amb CaixaBank de tot el que té relació amb fiscalitat i, si ets autònom o tens un negoci, t'ajudem amb la gestió dels teus impostos.