Directiva de Mercats d’Instruments Financers (MIFID)
La MIFID (Markets in Financial Instruments Directive) és una directiva europea que regula la prestació de serveis d’inversió i, per tant, afecta directament la forma en què les entitats de crèdit o les empreses d’inversió informen, assessoren o venen productes financers als clients o clients potencials.
Aquesta directiva està vigent des de l’1 de novembre de 2007 i té com a objectius:
-
Protegir el client perquè conegui i comprengui el producte que pensa comprar, sàpiga valorar el risc en el qual incorrerà i prengui la decisió en conseqüència.
-
Regular el comportament de l’entitat financera.
-
Incrementar la competència entre les entitats financeres.
Cal distingir entre aquests dos conceptes:
-
Assessorament
Consisteix en recomanacions personalitzades i concretes basades en les circumstàncies personals de cada client, com la seva situació financera, el seu perfil de risc i el coneixement o l'experiència que tingui en productes financers, i els objectius d'inversió que tingui.
Quan es presti de manera recurrent, sempre es farà amb la signatura d’un contracte d’assessorament en matèria d’inversió. -
Comercialització
CaixaBank només li oferirà els instruments financers que consideri convenients per a vostè. Per fer-ho, avaluarà els seus coneixements i experiència prèvia en instruments financers de característiques similars.
No obstant això, quan sol·liciti, sota la seva pròpia iniciativa, contractar un instrument financer no complex, CaixaBank no està obligada a avaluar els seus coneixements i experiència.
No tots els clients tenen el mateix nivell d’informació, formació i experiència inversora. Per això, la MIFID classifica els clients en:
-
Contraparts elegibles, Son clients especialitzats que no necessiten cap tipus de protecció, donat el seu coneixement i experiència en els mercats. És el cas de, per exemple, altres entitats financeres.
-
Clients professionals, s’entén que tenen l’experiència i els coneixements necessaris per comprendre i assumir els riscos que impliquen els serveis d’inversió o els productes financers que volen contractar. Per tant, se’ls atorga una protecció i drets d’informació menors que a un client classificat com a detallista. No obstant això, aquesta classificació dóna dret, amb caràcter enunciatiu i no limitador a:
-Dret d’informació amb relació a la naturalesa i riscos dels instruments financers, centres d’execució d’ordres, incentius, despeses i costos associats a la contractació o al servei prestat.
-Dret a conèixer la política de millor execució, la política de conflicte d’interès i la política de salvaguarda d’actius.
-Dret que els contractes signats amb CaixaBank, així com les ordres executades en nom seu per CaixaBank, figurin en els registres corresponents. -
Clients minoristes, Són la resta de clients, i es beneficien del màxim nivell de protecció.
Alguns dels drets que tenen són:- Dret a la informació amb relació a la naturalesa i els riscos dels instruments financers, centres d’execució d’ordres, incentius, despeses i costos associats a la contractació o al servei prestat.
- Dret a conèixer la política d’execució, la política de conflictes d’interès i la política de salvaguarda d’actius.
- Dret que els contractes signats amb CaixaBank, així com les ordres executades en nom seu per CaixaBank, figurin en els registres corresponents.
Quan un client acudeixi per primera vegada a contractar un instrument financer, ha de signar un contracte en què es recullen tots els drets i obligacions essencials que es deriven de la normativa. A CaixaBank, l’esmentat contracte es denomina “Addenda d’instruments financers”.
Els clients tenen dret a sol·licitar el canvi de classificació que CaixaBank els ha atorgat, això és, (i) de client detallista a client professional, cosa que implicarà la presumpció que tenen prou coneixements i experiència; (ii) de client detallista a contrapart elegible; en aquest cas, addicionalment a la presumpció esmentada, deixaran de tenir la consideració de clients als efectes d’obligacions d’informació, registre de contractes i obligacions relatives a la gestió i execució d’ordres; i (iii) de client professional a contrapart elegible; deixaran igualment de tenir la consideració de clients per als efectes esmentats anteriorment.
L’acceptació per part de CaixaBank de la sol·licitud dependrà que el client compleixi els requeriments legalment i reglamentàriament establerts en cada moment perquè el canvi sigui efectiu. Al contrari, tots aquells canvis de classificació que atorguin més protecció per al client, no necessitaran l’aprovació de CaixaBank.
Aquesta sol·licitud es fa a través de les oficines de CaixaBank.
No tots els productes tenen la mateixa complexitat ni el mateix risc. Per això, la directiva distingeix entre tres tipus de productes:
Productes no complexos
1. Les accions admeses a negociació en un mercat regulat o en un mercat equivalent d’un tercer país. La Comissió Europea publica una llista dels mercats que s’han de considerar equivalents.
2. Els instruments del mercat monetari.
3. Les obligacions o altres formes de deute titulitzades, llevat que incorporin un derivat implícit.
4. Les participacions d’institucions d’inversió col·lectiva harmonitzades a l’àmbit europeu.
A més dels anteriors, també es consideren productes no complexos els que reuneixin les característiques següents:
1. que hi hagin possibilitats freqüents de venda, reemborsament o un altre tipus de liquidació d’aquest instrument financer a preus públicament disponibles per als membres en el mercat i que siguin preus de mercat o preus oferts, o validats, per sistemes d’avaluació independents de l’emissor.
2. que no impliquin pèrdues reals o potencials per al client que excedeixin el cost d’adquisició de l’instrument, i
3. que hi hagi prou informació sobre les seves característiques a disposició del públic.
Productes complexos:
1. Els valors que donin dret a adquirir o vendre altres valors negociables o que donin lloc a la seva liquidació en efectiu, determinada per referència a valors negociables, divises, tipus d’interès o rendiments, primeres matèries o altres índexs o mesures.
2. Contractes d’opcions, futurs, permutes, acords de tipus d’interès a termini i uns contractes d’instruments financers derivats relacionats amb valors, divises, tipus d’interès o rendiments, o altres instruments financers derivats, índexs financers o mesures financeres que es puguin liquidar en espècie o en efectiu.
3. Contractes d’opcions, futurs, permutes, acords de tipus d’interès a termini i altres contractes d’instruments financers derivats relacionats amb primeres matèries que s’hagin de liquidar en efectiu o que es puguin liquidar en efectiu a petició d’una de les parts per motius diferents a l’incompliment o a un altre succés que porti a la rescissió del contracte.
4. Contractes d’opcions, futurs, permutes i uns contractes d’instruments financers derivats relacionats amb primeres matèries que es puguin liquidar en espècie, sempre que es negociïn en un mercat regulat o sistema multilateral de negociació.
5. Contractes d’opcions, futurs, permutes, acords de tipus d’interès a termini i altres contractes d’instruments financers derivats relacionats amb primeres matèries que es puguin liquidar mitjançant l’entrega física no esmentats a l’apartat anterior d’aquest article i que no es destinin a finalitats comercials, que presenten les característiques d’altres instruments financers derivats, tenint en compte, entre altres coses, si es liquiden a través de cambres de compensació reconegudes o són objecte d’ajustos regulars dels marges de garantia.
6. Instruments financers derivats per a la transferència del risc de crèdit.
7. Contractes financers per diferències.
8. Contractes d’opcions, futurs, permutes, acords de tipus d’interès a termini i altres contractes d’instruments financers derivats relacionats amb variables climàtiques, despeses de transport, autoritzacions d’emissió o tipus d’inflació o altres estadístiques econòmiques oficials, que s’hagin de liquidar en efectiu o que es puguin liquidar en efectiu a elecció d’una de les parts per motius diferents de l’incompliment o un altre supòsit que porti a la rescissió del contracte, així com qualsevol altre contracte d’instruments financers derivats relacionats amb actius, drets, obligacions, índexs i mesures no esmentats en els apartats anteriors d’aquest article, que presenten les característiques d’altres instruments financers derivats, tenint en compte, entre altres coses, si es negocien en un mercat regulat o sistema multilateral de negociació, es liquiden a través de cambres de compensació reconegudes o són objecte d’ajustos regulars dels marges de garantia.
No queden afectats pel MIFID, entre d’altres, els productes següents:
1. Comptes corrents
2. Llibretes d’estalvi a la vista
3. Imposicions a termini fix
4. Dipòsits a termini de rendiment variable amb capital garantit
5. Plans de pensions
6. Assegurances d’estalvi (P2000, PVI, Unit Linked)
La MIFID preveu dos tipus d’avaluació o test que, segons les circumstàncies, haurà de fer el client.
-
Test d’idoneïtat
Avalua els coneixements i experiència del client, els seus objectius d’inversió i la seva capacitat financera. Aquest test es farà, en qualsevol cas, quan hi hagi assessorament en matèria d’inversió (mitjançant contracte).
No obstant això per a determinades contractacions d’instruments financers i de manera puntual, CaixaBank, també avaluarà els coneixements i experiència del client, els seus objectius d’inversió i la seva capacitat financera. -
Test de conveniència
Avalua els coneixements i experiència del client sobre l’instrument que vol contractar. Aplica quan es tracta d’un producte complex i la iniciativa de contractació resideix en el client o quan, en el cas dels productes no complexos, el client indica que la iniciativa de l’operació és de CaixaBank.
CaixaBank ha format tots els seus professionals i adaptat tots els seus processos per garantir el compliment del MIFID en tots els seus canals de contractació.
La informació que conté aquest document (d’ara endavant, la «Informació») ha estat preparada per CaixaBank, S.A. («CaixaBank») amb una finalitat exclusivament informativa i caràcter general. El seu contingut no constitueix ni forma part de cap oferta o invitació per vendre, emetre, ni una invitació a formular una oferta de compra o subscripció de qualsevol valor en qualsevol jurisdicció, llevat que s'indiqui expressament. En els mateixos termes, la Informació, ni la mera distribució d'aquesta, no serveix per ser, ni pot ser, presa com a fonament per basar cap decisió, acord o compromís relatiu a qualsevol valor.
La Informació no s'hauria d'interpretar en cap cas com un servei d'anàlisi financera o assessorament, ni pretén recomanar, induir o oferir cap mena de producte o servei financer, llevat que s'indiqui expressament. CaixaBank rebutja qualsevol responsabilitat en cas que qualsevol decisió d'inversió es basi en algun element d'aquest informe.
L'inversor que tingui accés a la Informació ha de ser conscient que els valors, els instruments o les inversions als quals aquesta fa referència poden no ser adequats per als seus objectius específics d'inversió, la seva posició financera o el seu perfil de risc, ja que aquestes no s'han tingut en compte per elaborar la Informació, per la qual cosa la decisió sobre qualsevol operació financera s'ha de fer d'acord amb les seves pròpies necessitats, conveniència i perfil de risc des d'un punt de vista jurídic, fiscal, comptable o financer.
El contingut de la Informació es basa en informacions de caràcter públic, i en fonts que es consideren fiables. Aquestes informacions no han estat objecte de verificació independent per part de CaixaBank, per la qual cosa no s'ofereix cap garantia, expressament o implícitament, pel que fa a la seva precisió, integritat o correcció.
L'evolució passada dels valors o instruments o resultats històrics de les inversions no en garanteixen l'evolució o resultats futurs.
La Informació pot contenir certes declaracions que siguin manifestacions d'estimacions o projeccions de futur («manifestacions de futur»). Aquestes manifestacions de futur ho són en la data en què s'elabora la Informació. Aquestes manifestacions de futur es basen en les nostres opinions i estimacions actuals i, per la seva naturalesa, estan subjectes a riscos, incerteses i altres factors que podrien ocasionar que els esdeveniments que realment s'esdevinguin en el futur difereixin materialment de la informació i les intencions manifestades o projectades en la Informació així com en altres documents passats o futurs. Les transaccions en futurs, opcions i valors o instruments d'alta rendibilitat poden implicar grans riscos, i fins i tot portar a pèrdues superiors a la inversió inicial. Per això, els inversors han de ser conscients del funcionament, els drets, les obligacions i els riscos que incorporen.
CaixaBank no s'obliga a actualitzar ni a revisar públicament el contingut de la Informació, o de cap altre, ja sigui (i) perquè els esdeveniments no es corresponen amb el que s'exposa aquí, o (ii) perquè tals esdeveniments condueixen a canvis de les estratègies i intencions indicades.
Ni CaixaBank ni cap de les entitats que pertanyen al Grup CaixaBank, ni cap dels seus administradors, directors o empleats estan obligats, ja sigui implícitament o expressament, a garantir que aquests continguts són exactes, precisos, íntegres o complets, a mantenir-los actualitzats o a corregir-los en cas de detectar qualsevol carència, error o omissió. Les entitats i les persones esmentades més amunt no seran responsables de la informació o de qualsevol omissió d'informació que pugui contenir aquest informe. El contingut de la Informació haurà de ser verificat pel destinatari en qualsevol cas.
Sense perjudici del règim legal o de la resta de limitacions imposades per CaixaBank que resultin aplicables, es prohibeix expressament qualsevol modalitat d'explotació de la Informació i de les creacions i signes distintius que incorpora, incloent-hi tota mena de reproducció, distribució, cessió a tercers, comunicació pública i transformació, mitjançant qualsevol mena de suport i mitjà, sense autorització prèvia i expressa de les seus titulars respectius. L'incompliment d'aquesta prohibició podrà constituir una infracció que la legislació vigent pot sancionar.
La distribució de la Informació en certes jurisdiccions pot estar prohibida. Únicament els posseïdors d'aquesta seran responsables d'informar-se sobre aquestes restriccions i complir-les.
Si partint de la informació de la qual disposa CaixaBank, actualment esteu classificat en els nostres registres com a client PROFESSIONAL o CONTRAPART ELEGIBLE, cosa que implica la presumpció de coneixements i experiència en els instruments financers, no s'efectuarà cap avaluació de coneixements abans de la seva contractació.
No obstant això, en compliment del nivell de protecció intermedi que els atorga la Llei i per tal de permetre-us prendre decisions d'inversió fundades, us informem que estan a la vostra disposició les Fitxes de producte amb una descripció general de la naturalesa i els riscos d'aquests. En cas de voler que us remetem aquestes Fitxes de producte abans del tancament de l'operació, us demanem que ho indiqueu expressament.
Us informem que les converses telefòniques o electròniques que mantinguem amb vostè seran gravades/registrades en compliment de la llei del mercat de valors i de la normativa sobre l'abús de mercat. Si voleu saber més sobre com exercir els vostres drets, podeu consultar la Política de Privadesa de CaixaBank disponible a www.caixabank.cat/privacitat