La renda fixa és una alternativa més en el món de la inversió. «Puc guanyar diners invertint amb aquesta modalitat sense córrer molt de risc?», et demanaràs. Coneix els secrets d'aquest instrument, històricament atractiu sobretot per als inversors més conservadors i molt emprat per equilibrar carteres d'inversions adaptades al perfil de risc.
Què és la renda fixa?
Són emissions de deute que fan els estats i les empreses per finançar-se a través de fons d'inversors amb el compromís de devolució d'aquests fons en un temps i d'una manera estipulades.
El venciment i la rendibilitat
Es tracta d'un tipus d'actiu sobre el qual invertim avui sabent per endavant quin venciment i quina rendibilitat té. L'emissor és qui garanteix la devolució del capital invertit.
Com influeixen el temps i els interessos?
Normalment, com més allunyat en el temps estigui el venciment, més gran serà la rendibilitat que s'ofereix. D'altra banda, el tipus d'interès també estarà determinat pel risc. Si invertim en deute d'un país o d'una empresa molt solvent, obtindrem menys rendibilitat que si ho fem en un país o en una empresa menys solvent, en què la rendibilitat serà més alta, però també ho serà el risc que estarem assumint.
Com s'adquireix la renda fixa?
La renda fixa es pot comprar directament a l'emissor, normalment a través de la teva entitat financera, o bé a l'anomenat mercat secundari, on podràs comprar i vendre els teus actius de renda fixa a altres inversors.
És totalment segura la renda fixa?
La renda fixa, com qualsevol actiu, té risc. S'acostumen a definir tres riscos en la renda fixa:
- Risc de l'emissor
Pot passar que un emissor no pugui fer front a les seves obligacions? Sí. Si no té solvència, com a inversor et podries quedar sense la devolució i sense els interessos. Per aquest motiu, les entitats públiques o privades que tenen un risc de fallida més gran ofereixen un interès més alt.
- Risc de liquiditat
Pot passar que quan vulgui vendre un títol no trobi comprador? Això és el que mesura el risc de liquiditat, la facilitat de trobar un comprador del nostre producte.
- Risc de tipus d'interès
Què passa si vols vendre l'actiu abans del venciment? Doncs que el preu de venda del bo seria inferior o superior al de compra. Si els tipus d'interès pugen, el preu del teu actiu baixa, perquè no hi ha ningú que estigui interessat a comprar, per exemple, un bo amb un tipus d'interès més baix. La situació s'agreuja si el període de venciment és llarg, perquè aquests bons són més sensibles a les variacions.
Què és una agència de qualificació?
Per avaluar els riscos abans de començar a invertir en renda fixa, pots anar a agències de qualificació. Són especialistes en la realització d'informes. Les més importants són Fitch, Moody’s i Standard and Poor’s (S&p).
Quins conceptes cal tenir clars?
Repassem alguns conceptes que ja hem tractat i d'altres que et vindran bé per entendre les particularitats i el funcionament de la renda fixa:
- L'emissor
És l'entitat pública o privada que emet el deute; és a dir, els títols. - L'inversor
És la persona que presta els fons a l'entitat; és a dir, tu, qui subscriu aquesta emissió de deute. - Els terminis
Són els períodes en què l'emissor va remunerant a l'inversor. Cada cas és diferent. Depenent de quins siguin aquests terminis, l'emissió del deute s'articularà en bons, obligacions o lletres. - El principal o nominal del bo
És la quantitat de diners que demana prestat l'emissor per un títol; és a dir, el valor inicial. - El cupó
En renda fixa, l'emissor acostuma a pagar un tipus d'interès. Aquest concepte és el que anomenem cupó i s'expressa com un percentatge del principal. - La data de venciment
És la data en què acaba el préstec que li concedeixes a l'emissor. És el moment en el qual l'emissor ha de tornar els diners que vas dipositar inicialment.
Qualsevol renda fixa és igual? Productes comuns de renda fixa
No tota la renda fixa és igual. Aquí parlem de les classes que existeixen. I, dins d'aquestes, dels productes més comuns:
- Segons l'emissor
En aquest grup tenim la renda fixa pública i la privada. La primera l'emet un organisme públic o administració sota la supervisió del Banc d'Espanya, mentre que la renda fixa privada, regulada per la Comissió Nacional del Mercat de Valors, és la que emeten les empreses per finançar les seves activitats. - Segons el venciment
Inversions a curt termini: sobretot pagarés i lletres del tresor amb un venciment de fins a 18 mesos.
Inversions a mitjà i llarg termini: superen els dos anys, acostumen a ser més rendibles i en formen part els bons i les obligacions. - Segons el rendiment
D'una banda tenim el rendiment explícit. En aquest cas, es cobren els interessos de manera periòdica mitjançant cupons. De l'altra, el rendiment implícit o cupó zero, en què la rendibilitat s'obté en el moment de l'amortització.
Cal pagar comissions?
Sí, de dipòsit i de gestió. És a dir, allò que comporta la subscripció dels valors, el cobrament del cupó i l'amortització. Els intermediaris estipulen les comissions, raó per la qual has d'estudiar aquest punt abans d'invertir-hi.
Com tributa la renda fixa?
Tant el cupó com el resultat de la transmissió tenen la consideració de rendiments del capital mobiliari en la declaració de la renda. Has de restar les comissions abans d'incorporar-los a la base imposable de l'estalvi.
Recorda: abans d'invertir en aquesta modalitat és important estudiar la teva estratègia segons el cicle econòmic i informar-te amb deteniment sobre els productes que pretens contractar.