• Què és SEPA?

    La Zona Única de Pagaments (SEPA – Single Euro Payment Area) és l’àrea en la qual els ciutadans, les empreses i altres agents econòmics podran fer i rebre pagaments en euros a Europa, dins i fora de les fronteres nacionals, en les mateixes condicions bàsiques i amb els mateixos drets i obligacions, siguin on siguin.

  • Quins països afecta SEPA?

    28 Estats membres de la UE: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Xipre, Croàcia, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Països Baixos, Polònia, Portugal, Regne Unit, República Txeca, Romania i Suècia

    Altres: Islàndia, Noruega, Liechtenstein, Suïssa, Mònaco i San Marino.

  • Què és l’end-date o data de migració a SEPA?

    L’1 de febrer de 2014 va ser l’end-date o data límit per a la migració de transferències i dèbits en els països de l’àrea SEPA la divisa dels quals sigui l’euro. En canvi, la data límit de migració per als països que no tenen l’euro com a divisa és el 31 d’octubre de 2016 (p. ex.: el Regne Unit).

  • Què succeeix si envio un fitxer sense format SEPA amb posterioritat a l’1 de febrer de 2016?

    No s’ha de preocupar. Si ha enviat un fitxer sense format SEPA, es processarà igualment. No obstant això, ha de tenir en compte que ha d’adaptar els seus fitxers de pagaments i rebuts com més aviat millor al format SEPA. Si envia un camp de text que superi els 140 caràcters en un fitxer de rebuts, aquest camp es veurà limitat per l’aplicació de la normativa SEPA.

    Ha de tenir en compte que, si no fa l’adaptació del format dels seus fitxers de pagaments i rebuts aviat, aquests fitxers poden experimentar canvis per tal que puguin adaptar a la normativa en vigor des de l’1 de febrer de 2016  i puguin ser processats. Per aquest motiu, li recomanem que procedeixi amb la nostra ajuda a adaptar el seu format a SEPA.

    Validació estructura cuadernosbancarios@lacaixa.es

  • Amb SEPA és obligatori fer servir formats XML?

    El reglament de l’end-date estableix l’1 de febrer de 2016 com la data límit. A partir d’aquest dia, tots els usuaris dels instruments de pagament que no siguin microempreses ni consumidors, hauran d’enviar els fitxers de transferències i dèbits en format XML.

  • És obligatori, a Espanya, fer servir l’IBAN en comptes del CCC?

    L’IBAN és l’únic identificador dels comptes a SEPA, i és obligatori fer-lo servir. Per tant, a partir des de l’1 de febrer de 2014 l’IBAN ha substituït el CCC.

  • Es poden fer servir convertidors de CCC a IBAN?

    Sí, el Reglament 260/2012 preveu que es puguin fer servir serveis de conversió que poden proporcionar les entitats financers. A CaixaBank tenim eines que l’ajudaran a obtenir l’IBAN.

  • Puc fer cap transferència SEPA a qualsevol país la divisa del qual no sigui l’euro ni formi part de la UE?

    Sí, es pot fer si es tracta d’un dels 32 països que formen la zona SEPA (p. ex.: Suïssa, Noruega, Polònia, Regne Unit).

  •  És obligatori comunicar el camp del BIC per poder fer una transacció SEPA?

    No, encara que el BIC sigui obligatori fins al febrer del 2016 per a operacions transfrontereres, a CaixaBank, per facilitar la migració als clients, ja no caldrà comunicar-lo en els fitxers, ni en transferències ni en dèbits domiciliats, excepte quan l'entidad destí està localitzada en un país que no pertany a la zona EEA* SEPA

    *EEA( European Economic Association)

  • Què és el mandat?

    El mandat o l’ordre de domiciliació és un document privat entre el creditor i el deutor, a través del qual el deutor autoritza el creditor perquè comenci a fer els cobraments en el compte indicat, i també al banc deutor que compleixi aquestes ordres. El creditor, per tant, ha d’haver formalitzat el mandat previ a l’emissió de dèbits. A SEPA, el creditor ha de custodiar l’original del mandat signat, amb les modificacions que hi puguin haver, mentre se li pugui exigir per justificar que existeix una autorització per a un cobrament (13 mesos).

  • Són vàlides les ordres de domiciliació antigues, o bé s’han de recaptar mandats nous per poder girar dèbits SEPA?

    Les ordres de domiciliació vigents i vàlides abans de la migració a SEPA encara seran vàlides per emetre dèbits domiciliats CORE. Per tant, no caldrà recaptar consentiments nous. A Espanya, s’han definit una sèrie de regles de migració per poder adaptar les dades que es recullen en les ordres de domiciliació preexistents.

    El dèbit B2B és un producte nou, amb unes característiques diferents i, per tant, sí que cal que el creditor formalitzi un mandat B2B de tots els deutors.

NRI 14997-2016-5555